Menu
Obec Voderady
Voderady Oficiálna stránka obce

Voderady

Vitajte na stránkach obce, veríme že na nej nájdete užitočné informácie!

S čím Vám môžeme pomôcť

rozšírené vyhľadávanie

Deň matiek - 13.05.2018

História Dňa matiek siaha až do obdobia antiky. V starovekom Grécku oslavovali ženu ako darkyňu života už 250 rokov p. n. l. v podobe slávností na počesť matky všetkých bohov – bohyne Rhey. Oslavy trvali obyčajne tri dni – od 15. do 18. marca. Starovekí Rimania oslavovali sviatok Matronalia, ktorý bol zasvätený bohyni Juno.Za predchodcu Dňa matiek v jeho dnešnej podobe možno považovať tzv. Nedeľu matiek (Mothering Sunday), ktorú začali oslavovať 16. storočí v Anglicku. V čase sviatku, ktorý bol stanovený na štvrtú nedeľu počas veľkonočného pôstu, sa mohlo služobníctvo žijúce v príbytkoch svojich pánov vrátiť domov k svojim matkám a stráviť s nimi deň. V novodobej histórii ľudstva sa Deň matiek dostal do povedomia na prelome 19. a 20. storočia a to vďaka Američanke Anne Marie Jarvisovej. Po tom, ako v roku 1907 zomrela jej matka, začala viesť kampaň za vyhlásenie dňa venovaného matkám. Už o dva roky neskôr tento sviatok oslavovali v 45 štátoch USA. 8. mája 1914 iniciatíva vyústila do oficiálneho vyhlásenia druhej májovej nedele za Deň matiek Kongresom USA. Prezident Woodrow Wilson podpísal neskôr dokument, v ktorom bol Deň matiek vyhlásený za celoamerický národný sviatok. Dátum druhej májovej nedele sa rozhodli prijať za svoj takmer všetky krajiny na svete. V Československu sa Deň matiek začal oslavovať v roku 1923, a to najmä zásluhou Alice Masarykovej, dcéry prezidenta T. G. Masaryka a emancipovanej predsedníčky Československého červeného kríža. V 50. rokoch boli oslavy Dňa matiek v komunistickom Československu a ostatných proruských krajinách nahradené marcovým Medzinárodným dňom žien. Tradícia Dňa matiek na Slovensku bola obnovená až po roku 1989, kedy sa začal sláviť druhú májovú nedeľu v roku.
Spracované podľa en.wikipedia.org

Aj vo Voderadoch sme druhú májovú nedeľu spoločne oslávili sviatok všetkých mamičiek.

"Deň matiek je špeciálny čas povedať vám – milé naše mamy ako vás máme radi, čo pre nás znamenáte a vyjadriť vám našu vďačnosť za všetko, čo pre nás robíte. Ďakujeme všetkým mamách za vašu lásku a obetavosť a prajeme vám, aby vaše srdcia boli naplnené dobrom, radosťou a nádejou, aby sviatok matiek vydržal v našich mysliach a srdciach nielen v mesiaci máj, ale aj po celý rok a to každý rok. "


Obec Voderady v spolupráci s kultúrnou komisiou zorganizovala príjemné nedeľňajšie popoludnie, na ktorom po úvodných slovách starostu obce Pavla Augustína a pána farára Mons. Jána Bučíka ,vystúpili deti z materskej školy, žiaci a žiačky zo základnej školy ako aj základnej umeleckej školy pod vedením svojich pedagógov, ktorým  ďakujeme za prípravu pekného kultúrneho programu pre naše mamičky a babičky. V závere sa predstavil spevácky zbor Prameň z Voderád pod vedením Mgr.art. Michala Matejčíka.Všetkým, ktorí prijali naše pozvanie  ďakujeme a tešíme sa na spoločné stretnutie opäť o rok.

Dátum vloženia: 13. 6. 2018 8:57
Dátum poslednej aktualizácie: 13. 6. 2018 9:46
Autor: Správca Webu - Obec

Obec

Prihlásenie k odberu správ

Dostávajte informácie z nášho webu prostredníctvom SMS a e-mailov

Mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.
Voľne k stiahnutiu:

Univerzálny prekladač

Preklad (translations)

Návštevnosť web stránky

Návštevnosť:

ONLINE:2
DNES:224
TÝŽDEŇ:2768
CELKOM:1222476

Užitočné Informácie, ktoré Vás môžu zaujímať.